TÜRKİYE’DE İLK ! 13 FARKLI DİLDE GAYRİMENKUL DANIŞMANLIĞI
  • kez görüntülendi
Evinizi Kiraya Verirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ev kiralama süreci hem ev sahibi hem de kiracı açısından kritik olan ve dikkatle takip edilmesi gereken bir süreçtir. Günümüzün güncel ekonomik koşulları nedeniyle ev fiyatlarında sürekli dalgalanmalar yaşanmakta, bu nedenle bir konutu satın almak yerine kiralamak pek çok kişiye daha risksiz ve güvenli bir seçenek olarak görünmektedir.

Ev kiralama süreci hem ev sahibi hem de kiracı açısından kritik olan ve dikkatle takip edilmesi gereken bir süreçtir. Günümüzün güncel ekonomik koşulları nedeniyle ev fiyatlarında sürekli dalgalanmalar yaşanmakta, bu nedenle bir konutu satın almak yerine kiralamak pek çok kişiye daha risksiz ve güvenli bir seçenek olarak görünmektedir. Evinizle ilgilenen potansiyel bir kiracı ile iletişime geçtiğinizde ve anlaşmaya varmaya karar verdiğinizde, dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Bazı kritik hususlara gereken önemi sözleşme esnasında vermek, sonradan ortaya çıkabilecek olan birçok problemi önlemenize yardımcı olacaktır. Evi kiraya vermek konusunda dikkat etmeniz gereken maddelerden başlıcaları şunlardır: 

Evinize Bakım Yapın 

Evi kiraya vermek istediğinize karar verdikten sonra gerçekleştirmeniz gereken ilk adım, evinizi kapsamlı bir bakım sürecinden geçirmek olmalıdır. Herhangi bir emlak sitesine koyulan bir ev ilanının kullanıcılar tarafından dikkat çeken ilk özelliği, görüntüsü olmaktadır. Bu nedenle temiz, sorunsuz ve iyi aydınlatılmış ev fotoğraflarına sahip olmak, ev ilanınızın daha göz önünde olmasına olanak sağlar. Evin bakımı dendiği anda akla gelen iki çeşit bakım türü, temizlik ve onarımdır. Evi kiraya vermek istediğinizde, kiralama düşüncesi ile evi ziyaret edecek olan kişilerin ziyaretine açmadan önce kapsamlı bir temizlik sürecinden geçirmek size fayda sağlayacaktır. Çeşitli toz, leke ve izlerle kaplı olmayan parkeler, duvarlar, kapı kolları ve banyo eşyaları gibi alanların temiz olması eve olan ilginin azalmasını engelleyerek olumsuz bir imaj oluşmasının önüne geçmektedir. Aynı zamanda evin onarımına dikkat etmek ve bu alanda gerekli işlemleri gerçekleştirmek de evi kiraya vermek sürecinde bir diğer kritik noktadır. Parkelerin sökük olması, lavabo ve gider problemleri, kırık kapı kolları, boyası soyulmuş duvarlar, ısıtma sorunları ve evi kiralayacak kişilere büyük problem oluşturacak başka sorunlara sahip bir ev, kiralama fikri açısından çekici olmamaktadır. Evde sorun çıkarabilecek her türlü durumu düşünerek gerekli bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirmeli, evi temiz ve sorunsuz bir şekilde kiracıya teslim etmeli ve aynı şekilde teslim alacağınızdan da emin olmalısınız. 

Kiracılarınızı Tanıyın 

Kiracılarla yaşanan problemler, evden çıkış süreçlerinde ve kimi zaman da sözleşmenin devam ettiği zaman dilimi içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Evi kiraya vermek istediğinizde, kimlerle anlaşma yaptığınızı ve sözleşme boyunca nasıl biriyle iletişime geçmek zorunda kalacağınızı iyi bilmeniz gerekmektedir. Kiracıyı tanımaktan kasıt kiracınızın hayatına dahil olmak değil, yalnızca anlaşma yaptığınız kişiler hakkında bilgi sahibi olmak demektir. Sözleşme yapacağınız bir kişi hakkındaki kişisel bilgileri öğrenmek istemek en doğal haklarınızdan biridir. Kiracınızın yaşı, yaptığı meslek, evli ya da bekar olması (evde aile olarak mı yoksa bireysel olarak mı kalınacağını öğrenmek amaçlı) evi kiraya vermek sürecinde sorabileceğiniz sorular arasında yer alır. Kiranın her ayın belli bir tarihinde ya da tarih aralığında ödeneceğinden emin olabilmek için sorulan en kritik soru kiracınızın mesleğidir. Bazı ev sahipleri, kira ödemesinde herhangi bir sorun çıkmasını önlemek adına memur olarak çalışan kiracılara öncelik vermektedir. Kiracınız hali hazırda öğrenci olan biriyse, onun adına bir kefilin de sözleşmede yer alması gerekir. Bu durumda kefil olan kişinin mesleğini, yaşını, kiracınızla akrabalık durumunu öğrenmek amaçlı sorular sorabilirsiniz. 

Bölge Analizi Yapın 

Kira ilanı verdiğiniz ev için uygun olan bir kira bedeli belirlemek oldukça önemlidir. Evi kiraya vermek için ücret bedeline karar verirken, konutun bulunduğu bölgedeki kira fiyatlarını incelemeniz ve karşılaştırma yapmanız doğru fiyatı belirlemenize yardımcı olacaktır. Diğer konutların rayiç bedelleriyle uyuşmayan bir ev, çok uzun süre boyunca boşta kalabilir. 

Konutun bulunduğu bölgede 1+1, 2+1 ve 3+1 evlerin hangi fiyatlardan kiraya verildiğini, satış bedellerini ve farklı/benzer yönlerini, merkezi konumlara yakınlığa göre kira bedelinin nasıl bir değişim gösterdiğini inceleyip fiyat kararına bu bilgiler doğrultusunda varmak, evi kiraya vermek adına en doğru sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır. 

Bölge analizi yaparken pek çok farklı ölçüt devreye girmektedir. Merkezi konumlara yakınlığın ne seviyede olduğu önemli olan hususlardan biridir. 

Çeşitli ulaşım araçlarına yakınlık (metro, otobüs durağı, metrobüs, tramvay vb) Hastane ve okula göre konum Alışveriş merkezine yakınlık Şehir merkeziyle arada bulunan mesafe Çevrede bulunan yapıların çeşit ve türleri gibi durumların hepsi bölge analizinde önemli ölçütler haline gelmektedir. Bölge analizi yaparken ve gayrimenkulünüz için en uygun kira bedelini belirlerken, bir gayrimenkul değerleme platformu olan Endeksa’nın sunduğu modern araçlardan faydalanabilirsiniz. 

Fatura Devrini Gerçekleştirin 

Kira sözleşmesi yapılırken evin su, elektrik, internet ve doğalgaz gibi çeşitli kullanımlarının faturasını kiracının üstlenmesi hakkında anlaşmaya varmak, ileride ortaya çıkabilecek problemleri engellemek adına kritiktir. 

 Abonelik ev sahibinin üstünde kalmaya devam ederse, faturaların ödenmediği bir zaman dilimi geldiğinde bu durumdan sorumlu tutulacak olan kişi kiracı değil, ev sahibi olacaktır. Çeşitli sorun ve hukuki süreçler ile uğraşmamak için başvurabileceğiniz en garanti çözüm, fatura devrini evde kalmaya başladığı andan itibaren kiracıya geçirmektir. 

Evi kiraya vermek istediğiniz kişi yasal kanunlar çerçevesinde de bu aboneliklerin tümünü üstüne almakla yükümlüdür. Aboneliği üzerine almamakta direten bir kiracı ile karşı karşıyaysanız, kanun maddeleri çerçevesinde haklı konumda olduğunuzu unutmamalısınız. 

Kira Sözleşmesine Dikkat Edin 

Evi kiraya vermek sürecinde dikkat etmeniz gerekenler arasında yer alan bir diğer madde, kira kontratını detaylı, planlı bir şekilde düzenlemek ve kontrattaki her maddenin üzerinden geçmektir. Kontrat içerisinde; 

Her ay kiranın nasıl ve nereye ödeneceği  Kira ödeme tarihi ya da tarih aralığı 

Kiranın geç ödenmesi durumunda ne gibi durumların söz konusu olacağı 

Sözleşme bitiminde kiracı kalmaya devam etmek isterse gelecek sene için uygulanacak olan kira artış oranı 

Ev içinde teslim edilen tüm demirbaşların listesi

Kefil varsa bilgileri, yoksa kiracının yakınlarının iletişim bilgisi

Kira sözleşmesinin fesih şartları gibi önemli hususlar mutlaka bulunmalıdır. 

Depozito Ücreti ve Depozito Teslim Koşulları 

Depozito ücreti verme/geri teslim alma süreci, evi kiraya vermek sürecinde ev sahibi ve kiracı arasında oluşabilecek problemler arasında karşımıza en çok çıkan durumlardan biridir. Bu durumdan kaynaklanabilecek sorunları engellemek açısından, depozito ücretinin ne kadar olduğuna kira sözleşmesinde mutlaka yer vermeli ve ne gibi koşullar altında depozito tesliminde kesintiler ortaya çıkacağını madde madde belirtmelisiniz. 

Evinize verilen herhangi bir zararı karşılamak adına depozito ücreti iadesinde kesintiler yapılabilmektedir. 

 Hangi durumlar altında bu kesintilerin olacağını belirtmek 

 Evin kiracıya teslim etmiş olduğunuz haline dair yazılı ve görsel anlatımlara yer vermek 

 Sözleşme hükümleri içine depozito maddesini de ekletmek gibi önlemler ile bu konuda oluşabilecek sorunları önceden engelleyebilirsiniz. 

Profesyonel Danışmanlık Alın 

Eksiksiz bir kira sözleşmesi hazırlayabilmek ve ilerleyen süreçlerde ortaya çıkabilecek olan pürüzleri tamamen yok etmek adına, kira sözleşmesini tek başınıza değil alanında uzman bir profesyonelin yardımıyla hazırlamak büyük avantajlar sağlamaktadır.