TÜRKİYE’DE İLK ! 13 FARKLI DİLDE GAYRİMENKUL DANIŞMANLIĞI
  • kez görüntülendi
Arsa ve Tarla Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arsa ve tarla uzun vadede mutlak surette kazandıran yatırım araçlarıdır. Ev fiyatlarının artması ile birlikte vatandaşlar tarla ve arsa satın alamaya yönelmektedirler. Ancak doğru bir arsa ve tarla seçimi, yatırımın geri dönüşümünü ve kazancını arttıracaktır. Bu yüzden kısaca arsa ve tarla alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgileri sunmak istedik.

Arsa ve tarla uzun vadede mutlak surette kazandıran yatırım araçlarıdır. Ev fiyatlarının artması ile birlikte vatandaşlar tarla ve arsa satın alamaya yönelmektedirler. Ancak doğru bir arsa ve tarla seçimi, yatırımın geri dönüşümünü ve kazancını arttıracaktır. Bu yüzden kısaca arsa ve tarla alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgileri sunmak istedik.

 Tarla Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Tarla alır iken kullanım amacını doğru belirlemek gerekmektedir. Tarımsal faaliyet mi yoksa yatırım amaçlı mı tarla alınmasının karar verilmesi önemlidir. Tarımsal amaçlı tarla alındığında tarlanın sulanabilir olup olmaması, yolunun olup olmaması, eğimden kaynaklı sürülebilir olup olması gibi hususlar dikkate alınmalıdır. Fakat yatırım amaçlı alınıyor iken yerleşim yerine uzaklığı yani kenttin çeperlerine yakınlığı değerlendirilmelidir.

2- Kadastral yolu olmayan hiçbir tarla büyüklüğüne bakılmaksızın yapı yapılamamaktadır. Bu yüzden tarlanın yola cephe olması önemlidir.

3- Bazı illerde 5.000,00 m2 üzerinde tarlalara yapı izni verilmektedir. Fakat bu durumda tarlanın varsa 1/100000 ölçekli plana ve varsa özellikli bir durumunun olup olmamasının bilinmesi önem arz etmektedir.

4- Sit alanında, kıyı alanında, toplulaştırma devam eden alanlarda, mutlak tarım alanlarında, havza ve göl kıyılarında m2 büyüklük ve yola cephe olma durumu gözetilmeksizin yapı yapılamamaktadır.

5- Tarlanın dere yatağında ya da dere kenarında olup olmaması tarımsal faaliyet açısından önemlidir ve dikkat edilmesi gerekmektedir. 

6- Tarlanın elektrik ve su edinebilmesi bir diğer önemli konudur. Sondaj yasağı olmamasına ve elektriğin olması gözetilmelidir.

7- Tarımsal faaliyet amacıyla satın alınması halinde toprak kalitesinin bilinmesi önemlidir. Toprak kalitesi, tarım veya diğer kullanım amaçları için kritik bir faktördür. Toprak analizi yaptırmak veya yerel tarım uzmanlarından tavsiye almak, toprak kalitesini değerlendirmenize yardımcı olabilir. Zemin türü, bereket durumu, su geçirgenliği, erozyon riski bilinmelidir. 

8- Çevresel etkileri değerlendirmek ve bilmek önemlidir. Komşular, çevre koruma kuralları ve diğer faktörler tarlanın bedelini etkileyebilir.

9- Arazinin geometrik yapısı yine dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Şekilsiz bir tarlanın sürülmesi ve kenar kontrolü zorlaşabilmektedir.

10- Tarlanın hukuki durumunun bilinmesi, tapu ve kadastro kaydının bilinmesi, varsa üzerindeki şerh ve beyanların öğrenilmesi ve ona göre değerlendirilmesi gerekmektedir.

Arsa Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Arsa alırken ilk olarak imar durumunu ve yapılaşma koşullarını bilmek gereklidir. İmar planı, yalnızca mülk sahibinin sözlü beyanına güvenmek yerine, dikkatlice araştırılmalıdır. İmar planının üst ölçekli planlara uyumlu olması önemlidir. Arsanın kullanım şekli, TAKS ve KAKS oranları, yükseklik, cephe ve yan bahçe mesafeleri, otopark zorunluluğu, maksimum kat sayısı gibi hususlar bilinmelidir.

 2- Satın alınacak arazi ya da arsa, başkası tarafından hissesi alınmış alanlar olabilmektedir. Hali hazırda hisseli olan arsalar, yatırım açısından daha riskli yerlerdir. Çünkü hisseli bir araziyi satın alma işleminde tüm hissedarlardan satın alım için izin alınması gerekmektedir.

 3- Arazi ya da arsa satın alım sürecinde jeolojik konum özenle incelenmelidir. Satın alınması planlanan alanın zemininde herhangi bir kayma olup olmadığı, zemin yapısının temel atmaya olan uygunluğu değerlendirilmelidir.

 4- Eğer zemin, inşa edilecek yapının amaçlarına uygun değilse ve yine de arsa satın alınmak isteniyorsa, mutlaka zemin sağlamlaştırma çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bu durumda yapının maliyetini ciddi oranda arttıracaktır.

 5- Araziye inşa edilecek yapı (ev, konut, iş yeri, fabrika) ne olursa olsun, elektriğin ve suyun yapıya ulaşmasında herhangi bir sıkıntı olmamalıdır. Elektrik, doğalgaz ve su kullanımı açısından elverişsiz olan araziler, hem yapılacak konutun ihtiyaçlarını karşılayamamakta hem de arazinin satın alan kişi ve kişiler için iyi bir yatırım aracı olmasını engellemektedir.

 6- Arsa ve konut seçiminde sosyal/demografik faktörler dikkate alınmalıdır. Arazinin çevresinin alanın kullanım şekline uygun olması gerekmektedir. Örnek olarak lüks bir villa inşa edilmek istenen bir arsanın çevresi gecekondu yapılaşmaları ve prefabrik/çadır alanlarıyla kaplıysa bu, konutta yaşayacak kişiler için dezavantajlı bir durum teşkil edebilir.

 7- Arazi yapısının bilinmesi önemlidir. Arazi yapısını incelemede sadece zeminin eğik olup olmadığı değil, zemin ve etrafını çevreleyen bitki örtüsünün (ağaçlık, ormanlık, bozkır) belirlenmesi, arazi üzerinde toplanmış kayaç ve kayaların saptanması da gerekmektedir.

 8- Ana caddeye olan cephesi daha geniş olan arsaların gelecek zamanda değeri de daha kolay bir şekilde artış göstermektedir. Bu sebeple ana caddeye cephesi geniş olan arsalar tercih edilebilir.

 9- Arsa yatırımı yapılacak alanda doğal afet riskinin bilinip dikkate alınması gereklidir. Doğal afet derken sadece deprem değil aynı zamanda sel ve taşkın, erozyon, heyelan, radyasyon gibi riskler göz önünde bulundurulmalıdır. Yine arsa alırken komşu parsellerin kullanım durumları ve gelecekteki planları değerlendirilmesi gereklidir.

 10- Alınacak arsanın tapu kontrolünün, kadastro bilgilerinin, kullanım haklarının, şerh ve beyanlarının, mirasçı ve ortak mülkiyet ise hissedarların, vergi borçlarının ve diğer niteliklerinin bilinmesi gerekmektedir.